
L’ENTITAT
PSICOOP (SCCL) és una entitat de Psicologia General Sanitària i Neuropsicologia sense afany de lucre i d’acció social (Llei 12/2015: articles 143 i 144) d’actuació a diferents demarcacions catalanes en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i enxarxada a altres entitats amb finalitats socials i solidàries. L’entitat disposa d’un NIF i ha rebut el número d’assentament 1 en el full d’inscripció número 15296 del Registre General de Cooperatives de Catalunya (secció d’Economia Social, Tercer Sector i Cooperatives).
El cooperativisme i l’Economia Social i Solidària es caracteritzen per un conjunt de característiques i uns valors socials inherents a la seva forma jurídica i activitat. Aquests ens situen com un agent que pot i vol esdevenir un interlocutor actiu en les respostes articulades per millorar la vida de les persones davant de qualsevol risc social o ver la seva salut mental.
L’entitat és membre de la Federació de Cooperatives de Catalunya, disposa d’un Codi de Bones Pràctiques (CBP) i un Pla d’Igualtat de Gènere (PI). Els professionals de la psicologia que formen part i que hi col·laboren sempre són i seran col·legiats al Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) i formen part activa a diferents seccions i grups de treball (GT).
MISSIÓ
Creiem en el potencial de les persones. Confiem en la seva capacitat per créixer i superar les adversitats. Treballem per millorar i promoure la seva salut mental i el seu desenvolupament personal i social. Estem compromesos amb el treball en xarxa sòcio-sanitari i solidari. Creiem en una societat amb més oportunitats i treballem en projectes per construir-la.
OBJECTIU
Formació i divulgació sobre salut mental. Intervencions i avaluacions neuropsicològiques i/o psicològiques sobre aquells aspectes del comportament que influeixen en la promoció i millora de l’estat general de salut mental de les persones.
VALORS
PSICOOP (SCCL) és una entitat que pretén posar les persones al centre i es veu reflectida en els principis de la Declaració Universal dels Drets Humans de les Nacions Unides (ONU). Aquests principis juntament amb l’articulat deontològic en Psicologia regeixen la nostra praxi diària. Els nostres principis i valors rectors són els següents:
- La beneficència i no-maleficència: Compromís vers la promoció i protecció la salut mental i social de les persones, grups, organitzacions i comunitats que necessiten ajuda.
- La responsabilitat: Ceure vers la utilització de tècniques amb evidència científica i oferir sempre l’alternativa d’intervenció amb major recolzament empíric.
- La integritat: Cigor i veracitat en l’exercici, divulgació i en l’ensenyament de la Psicologia. Interaccions fonamentades en el respecte i l’honestedat.
- Educació contra l’estigma i la discriminació, sigui a persones individuals o bé a col·lectius, sigui per patir un trastorn mental o per diferències culturals, d’edat, de gènere, de raça, d’ètnia, de religió, d’orientació afectiva, de capacitat, de llengua, de condició socioeconòmica o de qualsevol altra.
Som una entitat de serveis en neuropsicologia i psicologia general sanitària. Volem ser reconeguts per les persones ateses, les organutzacions i la societat en el seu conjunt com una organització sense afany de lucre, amb voluntat de retorn i iniciativa social, innovadora, centrada en una atenció de proximitat.
L’entitat disposa d’un Pla d’Igualtat de Gènere. Fem nostres els valors de la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març en defensa de la igualtat efectiva de dones i homes. La paritat entre dones i homes és i serà un criteri present en la constitució actual del Consell Rector. La utilització d’un llenguatge, comunicació i relat no sexista parteix de conviccions basades en realitats recollides a les estadístiques oficials.
PRIMER LES PERSONES

Assistència neuropsicològica i/o psicològica basada en l’evidència científica
La psicologia segueix un mètode científic de contrastació empírica dels seus coneixements. Les persones ateses tenen dret a ser informades i rebre la millor de les opcions disponibles. Quan parlem d’evidència parlem del grau de confiança que podem dipositar en seguir una determinada via d’intervenció en contraposició a les alternatives. La força d’una recomanació recau en fins a quin punt podem confiar en que una determinada via suposa més beneficis que riscos.
En la darrera dècada ha crescut la consciència sobre la importància de la salut mental. Així mateix s’ha produït un increment a l’accés a informació sense contrastació per part de professionals sanitaris. En ocasions empeny a part de la població general cap al desig de rebre intervencions el màxim de “naturals” possibles amb el risc potencial que això pot comportar. Psicoop (SCCL) s’alinea amb la defensa i divulgació de l’evidència empírica de la disciplina i fa especial èmfasi en la importància que la societat, els professionals i els pacients donem a l’evidència científica assumida internacionalment.
Entitat sense afany de lucre i d’iniciativa social i solidària
La nostra condició estatutària d’entitat sense afany de lucre implica que els excedents de lliure disposició no es distribueixen entre els socis. Es destinen, mitjançant una reserva estatutària irrepartible, a la promoció i millora de la salut mental de la població des d’una vessant solidària i de retorn social a projectes definits.
Juguem un paper inclusiu que superi les exclusions. PSICOOP (SCCL) pretén reduir les desigualtats socials en assistència psicològica i/o neuropsicològica i millorar l’accés a prestacions en salut mental que queden en segon terme dins la cartera de serveis del sistema públic.
Atenció a les persones i a la diversitat i pluralitat
Som plenament conscients que les discriminacions són presents al bagatge cultural de la nostra societat. Com a professionals em realitzat un exercici de presa de consciència col·lectiva a fi de no deixar passar les oportunitats d’intervenció de tipus sòcio-educatiu que obre el contacte amb les persones i les psicoteràpies per educar respect aquest tipus d’expressions. Estem amatents i tenim una actuació proactiva davant qualsevol tipus de discriminació, sigui individual o col·lectiva, sigui cultural, d’edat, de gènere, de raça, d’ètnia, de religió, d’orientació afectiva, de capacitat, de llengua i de condició socioeconòmica o de qualsevol altra.
Tolerància zero en relació amb qualsevol conducta o actitud constitutiva d’assetjament per raó de sexe
La igualtat entre gèneres constitueix un valor cabdal per a la democràcia i és una necessitat essencial en una societat democràtica moderna. De no incorporar una mirada feminista reproduirem els rols de gènere generadors d’asimetries entre homes i dones. A PSICOOP (SCCL) la paritat entre dones i homes és un criteri present en la constitució actual dels membres així com en la selecció d’entitats socials amb les que establir aliances. La utilització d’un llenguatge, comunicació i relat no sexista parteix de conviccions basades en realitats recollides a les estadístiques oficials.
S’ha fet una declaració de principis que garanteix el compromís de la direcció de l’entitat de tolerància zero en relació amb qualsevol conducta o actitud constitutiva d’assetjament sexual i/o per raó de sexe. Es fan actuacions d’informació, sensibilització i conscienciació a les persones treballadores, al personal directiu i als caps intermedis per millorar el clima laboral mitjançant el canvi de comportaments i actituds inadequades. Es garanteix la confidencialitat davant d’un cas d’assetjament sexual i/o per raó de sexe, així com la protecció de possibles represàlies.
Intercooperació
Entenem la cooperació com la millor forma de progrés social per posar en el centre a les persones i no els resultats econòmics obviant altres indicadors. Psicoop (SCCL) s’identifica amb els principis de l’Aliança Cooperativa Internacional (ACI) i vol posar el seu esforç en potenciar-los.
Prioritzem la col·laboració amb organitzacions i amb altres iniciatives l’objectiu de les quals sigui el retorn social i la creació de xarxa intercooperativa. Les sinergies amb altres entitats posant cadascú el seu àrea d’expertesa ens fa crèixer com a organitzacions i com a societat.
A fi que es compleixi plenament aquest dret, no només ha d’ésser reconegut legalment, sinó que, a més, s’ha d’exercir d’una manera efectiva implicant-hi tots els aspectes de la vida de l’entitat: intercooperatius, socials, econòmics i culturals
Democràcia interna i participació
Apliquem mesures per promoure una participació activa i igualitària de les persones membres a la presa de decisions d’aquesta. El vot de tots és equivalent idependentment de la seva aportació al capital social de l’entitat. Disposem d’espais de reunió o assemblea, no existeixen diferències de rang i/o de privilegi entre els diferents participants a la iniciativa.
Transparència i finançament ètic i solidari
L’assistència psicològica i/o neuropsicològica serà independent rebutjant tota mena d’obstacles o impediments per a la nostra independència professional i per a l’exercici legítim de la professió. No cerquem ni acceptem finançament comercial que suposi conflicte d’interessos.
Sostenibilitat i responsabilitat mediambiental
Som conscients de la magnitud del desafiament mediambiental a escala global. Pensem que és necessari reflexionar sobre les nostres contribucions d’acció local i sobre el territori amb posterior incidència global. És per això que em desenvolupat una memòria de sostenibilitat i responsabilitat mediambiental que ha sigut aprovada en assemblea del Consell Rector de PSICOOP (SCCL) accesible de forma oberta a la següent pàgina web:
Memòria de sostenibilitat i responsabilitat mediambiental de PSICOOP (SCCL):
https://psicoop.com/millorem-el-medi-ambient
Protecció de dades personals
PSICOOP (SCCL) complirà adequadament i en tot moment les disposicions contingudes en la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal (en endavant LOPD), així com en el Reial Decret 1720/2007, de 21 de desembre, pel qual s’aprova el Reglament de desenvolupament de la LOPD (en endavant RLOPD), i en qualsevol altra norma vigent o que en el futur pugui promulgar-se sobre aquesta matèria.