La mobilitat entre països ha esdevingut un aspecte central en la vida dels individus que demanden protecció internacional i un assumpte rellevant en l’acció dels governs a diferents escales. El fenòmen migratori implica diferents eixos: ciutadania i pertinença, justícia social i polítiques públiques, refugi i protecció internacional, etcètera. Es tracta d’una àrea d’especial actualitat des de la perspectiva dels esdeveniments dels darrers anys, especialment pel que fa a la crisi global de les persones refugiades i al paper d’Europa en la seva gestió.
Desenes de milers de persones, entre elles persones grans, nens i nenes, malalts, persones amb discapacitat, etcètera, es veuen obligades a abandonar el seu país encadenant diferents succesos traumàtics com els següents: seqüeles de guerra, abandonament de les seves llars, pèrdua de la seva feina i del seu patrimoni i, el que és més irreparable, de les seves persones estimades, destrucció de les seves xarxes de recolçament social, condicions de vida infrahumanes, fer front a riscos vitals, etcètera. Tot això amb l’agreujant de que es tracta d’aconteixements vitals estressants de llarga durada, pel que els seus efectes sobre la salut en general, i la salut mental en particular, són més grans i al ser sostinguts en el temps suposen una major possibilitat de cronificació.
Les dificultats inherents al propi procés migratori requereixen de polítiques d’acolliment cap a aquestes persones demandants de protecció internacional. Com a entitat col·laborem en projectes que ajuden a aquestes persones. Segons recull la mateixa Organització Mundial de la Salut (OMS) en el seu informe sobre salut dels refugiats i migrants a la Regió d’Europa el procés migratori suposa factors de risc per problemes de salut mental que es veuen reflectits en nivells alts en els indicadors d’ansietat i depressió, trastorn postraumàtic, etcètera. Els determinants socials de la salut i els riscos i exposicions en els entorns d’origen, trànsit i destí, interactuen amb factors biològics i socials per crear diferents resultats en l’àmbit de la salut de la persona.
Articles d’interès d’INFOCOP (Revista de Psicologia):
- La ONU alerta sobre las necesidades de atención psicológica de los refugiados.
- El importante papel de los psicólogos con refugiados y solicitantes de asilo.
- Los refugiados tienen más probabilidades de tener problemas de salud mental graves, según un estudio.
- Atención psicológica con refugiados.
- La complejidad de las intervenciones psicológicas con refugiados.
- Los psicólogos europeos ofrecen su experiencia en la crisis de los refugiados en Europa-Comunicado de la EFPA.
- La construcción de la resiliencia entre los refugiados – Día de la Psicología en la ONU.