La Llei d’igualtat de dones i homes catalana presenta un contingut transversal en tots els ordres de la vida i té per objectiu que el dret fonamental de la igualtat entre dones i homes s’exerceixi de manera efectiva en tots els àmbits de la vida: polític, econòmic, social i cultural. L’aprovació d’aquesta llei es fa a l’empara de les previsions de l’article 41 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya que fa palès:
1. Els poders públics han de garantir el compliment del principi d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes en l’accés a l’ocupació, en la formació, en la promoció professional, en les condicions de treball, inclosa la retribució, i en totes les altres situacions, i també han de garantir que les dones no siguin discriminades a causa d’embaràs o de maternitat.
2. Els poders públics han de garantir la transversalitat en la incorporació de la perspectiva de gènere i de les dones en totes les polítiques públiques per a aconseguir la igualtat real i efectiva i la paritat entre dones i homes.
3. Les polítiques públiques han de garantir que s’afrontin de manera integral totes les formes de violència contra les dones i els actes de caràcter sexista i discriminatori; han de fomentar el reconeixement del paper de les dones en els àmbits cultural, històric, social i econòmic, i han de promoure la participació dels grups i les associacions de dones en l’elaboració i l’avaluació d’aquestes polítiques.
4. Els poders públics han de reconèixer i tenir en compte el valor econòmic del treball de cura i atenció en l’àmbit domèstic i familiar en la fixació de llurs polítiques econòmiques i socials.
5. Els poders públics, en l’àmbit de llurs competències, i en els supòsits que estableix la llei, han de vetllar perquè la lliure decisió de la dona sigui determinant en tots els casos que en puguin afectar la dignitat, la integritat i el benestar físic i mental, en particular pel que fa al propi cos i a la seva salut reproductiva i sexual.
Aquesta nova llei fa un pas endavant contemplant l’equitat de gènere com un valor que han de promoure. a fi i efecte d’incorporar la perspectiva de gènere a les organitzacions. Aquesta llei recorda que tot i que prèviament a la seva publicació existia el que s’anomena «igualtat formal» en els textos legals encara prevaleixen les desigualtats en la pràctica. És per això que busca un canvi profund a través d’onze finalitats que pretenen transformar l’actual sistema de valors.
Des de PSICOOP (SCCL) auditem i elaborem plans d’igualtat per organitzacions així com assessorem en l’elaboració de protocols d’igualtat de gènere. Aquests documents s’el·laboren d’acord amb la llei pròpia catalana. A més, s’inclouen coneixements propis de la Psicologia en relació als factors on si es realitza una intervenció i s’estableixen processos de forma preventiva poden combatre més eficientment aquest tipus de conductes i garantir un tracte respectuós i digne pels integrants de les organitzacions.
Els nostres protocols preventius tipifiquen amb especificitat les conductes potencialment indicadores de discriminació, assetjament o discriminació per raó de gènere. Es desenvolupen règims sancionadors pels treballadors infractors. També es concreten les fases d’assessorament i suport a la víctima, de denúncia interna i externa i d’investigació, si es resol que hi ha evidències d’assetjament, s’instarà a l’executiva de l’organització a la incoació d’un expedient disciplinari. Els protocols hauran de garantir una resolució dels casos com a màxim en dos mesos, encara que s’han d’adoptar mesures cautelars de forma prèvia. En tot moment, es les actuacions tindran lloc amb el màxim respecte a totes les persones implicades i basant-se en el principi de confidencialitat.