El servei de Psicologia Forense i acompanyament a víctimes en processos judicials es caracteritza per oferir atenció, acompanyament, defensa i suport psicològic i/o neuropsicològic per part de professionals de la Psicologia General Sanitària (P.G.S.) i de la Neuropsicologia.. Entre les actuacions específiques que es duen a terme es troben les següents:
- Aplicació dels coneixements adquirits i resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris).
- Integració de coneixements de les diferents disciplines de la Psicologia i enfrontar-nos a la complexitat de formular judicis a partir d’una informació que, sent incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques.
- Comunicar les nostres conclusions amb els coneixements i raons últimes que les sustenten a públics especialitzats i no especialitzats d’una manera clara i sense ambigüitats.
- Analitzar el comportament susceptible d’avaluació jurídica i identificar i comprendre els coneixements fonamentals de la psicologia jurídica i forense.
- Diferenciar i ubica els clients en els àmbits d’aplicació del peritatge forense i l’assessorament psicològic i el seu funcionament dins el marc judicial civil, familiar i laboral.
- Realitzar avaluacions psicològiques forenses mitjançant el contrast d’hipòtesi, la recollida d’informació rellevant i l’aplicació de les tècniques adients.
- Defensar informes judicials a la Sala de Justícia a partir de l’ús de metodologies i tècniques adients a les finalitats valoratives sol·licitades pels òrgans judicials.
- Utilització de les fonts documentals susceptibles de ser utilitzades com suport teòric-aplicat dins l’àmbit de les avaluacions judicials i l’assessorament psicològic judicial.
- Assessorar i mediar a partir de l’anàlisi i l’organització de la informació disponible, especialment en funció de l’objectiu i les persones implicades