L’entitat disposa de professionals formats en Psicologia General Sanitaria una professió sanitària, recollida a la Llei 33/2011 General de Salut Pública publicada al BOE de 5 d’octubre de 2011 (disposició addicional setena). Realitzem activitats d’avaluació i intervenció psicològiques sobre aquells aspectes del comportament i l’activitat de les persones que influeixen en la promoció i millora de l’estat general de la seva salut mental.
Dins de les competències específiques que desenvolupem es troben les següents:
- Desenvolupem i posem en pràctica un concepte de salut integral, on tenen cabuda els components biopsicosocials de la mateixa, d’acord amb les directrius establertes per l’OMS.
- Apliquem els fonaments de la bioètica i el mètode de deliberació en la pràctica professional, ajustant el seu exercici com a professional sanitari al que disposa la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d’ordenació de les professions sanitàries.
- Utilització de les habilitats de comunicació interpersonal i de maneig de les emocions per a una interacció efectiva amb els pacients, familiars i cuidadors en els processos d’identificació del problema, avaluació, comunicació del diagnòstic i intervenció i seguiment psicològics.
- Analitzem críticament i utilitzem les fonts d’informació clínica. Utilitzem les tecnologies de la informació i la comunicació en el nostre desenvolupament professional.
- Redactem informes psicològics de forma adequada als destinataris. Formulem hipòtesis de treball i recollim i valorem de forma crítica la informació per a la resolució de problemes, aplicant el mètode científic.
- Coneixem el nostre marc d’actuació des de la Psicologia General Sanitària (P.G.S.) i la Neuropsicologia i sabem derivar al professional especialista corresponent quan escau.
- Desenvolupem el nostre treball des de la perspectiva de la qualitat i la millora contínua, amb la capacitat autocrítica necessària per a un exercici professional responsable.
- Coneixem les obligacions i responsabilitats del personal sanitari relatives a la confidencialitat de la informació i de la protecció de dades personals dels pacients.
- Coneixem en profunditat la naturalesa psicològica del comportament humà, així com els factors socials i biològics que poden afectar-lo.
- Coneixem en profunditat la naturalesa psicològica dels trastorns del comportament humà.
- Coneixem en profunditat els factors psicosocials associats als problemes de salut i malaltia.
- Coneixem en profunditat els factors biològics i psicosocials associats als problemes de salut i malaltia, especialment els relacionats amb la salut mental.
- Coneixem en profunditat els diferents models d’avaluació i intervenció en el camp de la Psicologia General Sanitària i la Neuropsicologia, així com les tècniques i procediments que d’ells es deriven per a l’abordatge dels trastorns del comportament i els factors psicològics associats amb els problemes de salut.
- Planifiquem, realitzem i, si s’escau, supervisem el procés d’avaluació psicològica del comportament humà i dels factors psicològics associats amb els problemes de salut per establir l’avaluació dels mateixos.
- Dissenyem, desenvolupem i, si escau supervisem i avaluem plans i programes d’intervenció psicològica, en funció de l’avaluació psicològica i de les variables individuals i socials concurrents en cada cas.
- Coneixements de la normativa vigent en l’àmbit sanitari.
- Realitzem activitats de promoció i d’educació per a la salut psicològica individual i comunitària.
Els següents són alguns dels punts imprescindibles per dur a terme un procediment d’avaluació i/o intervenció psicològica:
- Preservar la confidencialitat en tot el procés.
- Proveir d’avaluació, acolliment i atenció de les demandes.
- Oferir una unitat assistencial en les diferents fases de la intervenció.
- Oferir assistència en règim ambulatori o d’internament.
Dintre dels nostres objectius hi ha el de donar cabuda a les diferents maneres de pensar la subjectivitat humana, la complexitat de la realitat clínica, les modalitats d’intervenció que es donen en l’àmbit de la salut, per tal de continuar desenvolupant estratègies terapèutiques i preventives, per una banda, i de formació i de divulgació del nostre exercici professional, per una altra.
Pensem que la coordinació i col·laboració amb altres organitzacions poden potenciar un treball «en xarxa», sempre útil i beneficiós per assolir determinats objectius de l’entitat.
Alguns dels projectes de caràcter divulgatiu i formatiu en els quals estem participant són els que s’exposen a continuació:
- Formació en temes de psicologia de la salut a estudiants i professionals de diferents disciplines científiques (ex., psicologia, infermeria, medicina,pilots d’avió, etcètera).
- Formació per a docents per entendre i millorar els tractaments de problemes de salut mental.
- Xerrades divulgatives entorn a la psicologia de la salut a la població general.