
MEMÒRIA DE SOSTENIBILITAT I RESPONSABILITAT MEDIAMBIENTAL APROVADA EN ASSEMBLEA DEL CONSELL RECTOR DE PSICOOP (SCCL) ENTITAT DE PSICOLOGIA I NEUROPSICOLOGIA SENSE AFANY O ÀNIM DE LUCRE (ESAL) I D’INICIATIVA SOCIAL.
PSICOOP (SCCL) és una entitat de Psicologia General Sanitària i Neuropsicologia Sense Afany De Lucre I d’Acció Social (Llei 12/2015: articles 143 i 144) amb NIF de F67446013 i amb inscripció al Registre de Cooperatives de Catalunya.
Les persones que conformem l’entitat sense afany o ànim de lucre som conscients de la importància de dur a terme una praxi diària on es tinguin en compte els preceptes desenvolupats pels experts en aquesta temática (sovint relegada dins els projectes organitzacionals).
Creiem en la importància de ser conscients de que tot i la magnitud del desafiament mediambiental a escala global és necessari pensar en quines contribucions podem fer d’acció local i sobre el territori amb posterior incidència global. El repte, en definitiva, de mantenir l’equilibri ecològic global amb la responsabilitat i compromís de minimitzar l’impacte ambiental de les nostres activitats, per contribuir al desenvolupament sostenible i la solidaritat intergeneracional.

El desenvolupament de la memòria o projecte de sostenibilitat suposa un acte de presa de consciencia vers aquest objectiu. El text aprovat en reunió del Consell Rector és una acció en el marc del model de millora del medi ambient de la cooperativa i vincula totes les persones que en formen i en formaran part. Aquesta memòria, veu de diferents fonts, i es defineix com l’adequació dels procediments i implementació de mesures concretes. Concretament l’entitat s’inspira en els següents textos articulats:
- La LLEI 20/2009, del 4 de desembre, de prevenció i control ambiental de les activitats del Parlament de Catalunya que desenvolupant l’article 46 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya estableix que els poders públics han de vetllar per la protecció del medi ambient per mitjà de polítiques públiques basades en el desenvolupament sostenible i la solidaritat intergeneracional.
- La normativa internacional ISO 14000 la qual ens inspira i suposa un estàndard internacional de gestió ambiental per organitzacions de qualsevol tamany o sector publicat, ara ja fa uns quants anys, el 1996.
- La norma britànica BS7750, que va ser publicada oficialment per la British Standards Institution (BSI) prèvia a la Reunió Mundial de l’ONU sobre el Medi Ambient (ECO 92).
La normativa ISO 14000 opta estratègicament, enlloc de fixar metes ambientals per a la prevenció de la contaminació o involucrar-se en l’acompliment ambiental a nivell mundial, per establir eines i sistemes enfocats als processos de producció a l’interior de les organitzacions. Optan per aquesta opció aconsegueix defugir fites de caràcter inconcretes i generals que acostumen a quedar, és per això que donen el següent pas analitzant el dia a dia de la pràctica organitzativa. Fem nostre aquest plantejament.

Les finalitats de la present memòria tècnica de sostenibilitat de PSICOOP (SCCL) són:
- Assolir un nivell alt de protecció de les persones i del medi ambient en conjunt, per a garantir-ne la qualitat de vida, mitjançant els instruments necessaris que permetin prevenir, minimitzar, corregir i controlar la contaminació i fer un ús eficient dels recursos i de les matèries primeres.
- Afavorir un desenvolupament sostenible mitjançant un sistema d’intervenció ambiental que harmonitzi el desenvolupament econòmic i social amb la protecció del medi ambient.
- Contribuir a fer efectius els criteris d’eficiència i serveis prestats.
- Buscar la manera de realitzar la nostra acció de manera productiva i respectuosa amb la protecció del medi ambient.
La implementació del model de sostenibilitat mediambiental s’ha dut a terme en diverses fases. En primer lloc, l’estudi de les normatives esmentades i la reflexió sobre com es poden traslladar a la quotidianitat i casuística pròpia del funcionament de l’entitat mitjançant la realització de diferents entrevistes i qüestionaris de presa de consciència a les persones sòcies treballadors de l´organització per confeccionar un mapa de detecció del risc de comissió de possibles malbarataments de material d’oficina en l´exercici de l´activitat de l´organització. En segon lloc, la preparació de la present memòria tècnica aprovada en el Consell Rector i, per últim, la calendarització i successiva implementació de mesures de control en diferents àmbits i nivells, com el canal intern de suggeriments de millora de la responsabilitat mediambiental de l’entitat. S’han estipulat les següents condicions generals de funcionament diari i mesures establertes per a reduir, eliminar o compensar els efectes ambientals significatius:
- Prevenir la contaminació, mitjançant l’aplicació de les mesures adequades i, en especial, de les millors tècniques disponibles.
- Prevenir la transferència de la contaminació d’un medi a un altre.
- Reduir, en la mesura que sigui possible, la producció de residus mitjançant tècniques de minimització, gestionar-los correctament, preferentment valoritzant-los i, en darrer terme, efectuar la disposició del rebuig dels residus, de manera que s’eviti o se’n redueixi l’impacte en el medi ambient
- Utilitzar l’energia, l’aigua i el material d’oficina d’una manera racional, eficaç i eficient.
- Buscar proactivament que el nostre impacte ambiental sigui el mínim possible respecte a l’estat inicial.
- Utilització de transport públic en la nostra tasca de recorregut per les diferents demarcacions catalanes.
Un altre punt dins l’estratègia de reducció de les emissions de contaminants al medi passar per l’establiment i sotmetiment a una avaluació d’impacte ambiental anual i plurianual amb l’objectiu de millora objectivament la quantitat de residus generats. Com a entitat s’acudiràa l’Oficina de Gestió Ambiental Unificada a Barcelona (OGAU) a fi de asssessorar-nos dins de la seva funció estatutària “e) assessorar tècnicament els ens locals, les empreses i la ciutadania en matèria de prevenció i control de les activitats mediambientals”.

La sostenibilitat de les organitzacions esdevé a més a més una sèrie de beneficis per l’entitat que cal remarcar, com són els que apareixen descrits de forma detallada a les següents línies:
- Estalvi de costos: un plantejament estratègic i que parteix de l’anàlisi del nostre dia a dia pot proporcionar un estalvi del cost a través de la reducció de residus i un ús més eficient dels recursos naturals com ara l’electricitat, l’aigua i el gas.
- Reputació: en una societat digital on la transparència tot sovint ve impulsada per la pròpia petjada digital hi ha un coneixement públic de les bones pràctiques de les organitzacions i la ciutadania cada cop s’interessa més per les mateixes, també pot significar un avantatge competitiu, creant més i millors oportunitats.
- Participació del personal: es millora la comunicació interna i pot trobar un equip més motivat a través dels suggeriments de millora ambiental.
- Millora contínua: el procés d’avaluació regular assegura una supervisió i millora del funcionament mediambiental en les empreses.
- Sistemes integrats: la implantació de protocols en una determinada área com és la mediambiental influeix directament en el know-how i habilitats de direcció de l’organització. Aquest fet promo una major facilitat en l’adaptació d’altres sistemes de gestió i/o normatives com, per exemple, de seguretat i salut laboral.
Els objectius concrets a implementar com a són els que apareixen descrits de forma detallada a les següents línies:
- Regular, vigilar, prevenir i controlar el nostre consum de material d’oficina (quantitat de paper i que sigui reciclat, utilització de tinta reciclada i/o ecològica i respectuosa amb el medi ambient) i les seves diverses classes de contaminació; formular i gestionar els plans i programes de reducció progressiu del nostre impacte ambiental.
- Reducció de la contaminació acústica i lumínica amb implementació de les barreres físiques necessàries especialment en hores nocturnes i de foscor (amb l’objectiu de reduïr el nostre impacte en la qualitat del cel nocturn).
- Tenir en consideració en el funcionament global les activitats amb incidència ambiental.
- Impulsar i consolidar l’establiment d’objectius assolibles en matèria de canvi climàtic, sobre la base dels compromisos adoptats en el si de la Unió Europea i els objectius desenvolupament sostenible establerts per l’ONU.
- Detectar els processos dins l’organització que poden representar els episodis ambientals de major contaminació tot tenint en compte que al tractar-se d’una entitat eminentment de serveis aquesta descripció és més adient per entitats dirigides a la producció industrial.
- Publicació de la memoria técnica de forma transparante a la nostra página web en tant que pugui servir amb objectius pedagògics i de replicació per part d’altres organitzacions i/o persones amb les que tenim relació.